La Cultura Catalana ha celebrat avui diumenge les darreres activitats programades amb motiu de la Fira Internacional del Llibre de Leipzig, del 22 al 25 de marc; uns actes centrats en la literatura que també han donat cabuda a la llengua, la música i la gastronomia, tant al recinte firal com en diversos espais de la ciutat. Ahir a la nit, un emblemàtic local de Leipzig, Tangomanie, va reunir aquestes quatre vessants davant un públic lliurat als autors i artistes que van participar a la Festa Catalana.
L'escriptor Eduard Márquez va encetar la vetllada al local Tangomanie amb la lectura de fragments de El silenci dels arbres, novel·la traduïda recentment a l'alemany, i va ser acompanyat per la violinista Bettina Wundrak. La Festa va continuar amb la degustació de receptes com mandonguilles amb sípia o pèsols guisats.
El recital de les noves veus de la poesia catalana va dur al mateix recinte Isidre Martínez, Teresa Colom, Gemma Gorga, Núria Martínez i Carles Rebassa. Finalment el grup "Sabor de Gràcia" va fer aixecar aquest públic per ballar a ritme de rumba catalana.
Avui diumenge, a la Fira, s'ha fet la darrera classe de llengua catalana, que al llarg de tres matins consecutius ha atret alumnes improvisats a l'estand de l'Institut Ramon Llull. Posteriorment, els autors David Jou i Thomas Rosenlocher han mantingut un diàleg sobre les relacions entre la poesia i la ciència. Com a acte de cloenda hi ha hagut la presentació de la novel.la Un crim perfecte de Teresa Solana i La ciutat invisible d'Emili Rosales. Al programa de la Cultura Catalana a Leipzig hi han participat autors com Carles Batlle, Empar Moliner, Joan Margarit, Montserrat Abelló, Enric Sòria, Margalida Ballester, Miquel de Palol, Maria Barbal, i músics com Perico Sambeat, Xavier Monge i Rai Ferrer.
La participació a la Fira de Leipzig va ser presentada dijous en roda de premsa pel director de l'IRL, Josep Bargalló, el director de la Fira del Llibre de Frankfurt, Juergen Boos, i l'editor de la revista de pensament Transfer, Gustau Muñoz. Juergen Boos va descriure la presència a Leipzig del Convidat d'Honor a la Fira del Llibre de Frankfurt com una oportunitat per "tenir una primera impressió de la seva pluralitat, el seu dinamisme i la seva vitalitat".
Al llarg d'aquests quatre dies, els actes han tingut lloc al recinte firal i en alguns espais culturals de la ciutat de Johan Sebastian Bach, com ara el teatre Schille, el castell de Gohliser i la sala Tangomanie.
A la Fira de Leipzig han passat fins dissabte 104.000 visitants i es preveu que avui s'arribi a les prop de 130.000 persones.