català | español | english | deutsch

La imatge

La imatge
Ampliar notícia

Comunicats  Imprimir


Cerqueu per paraules     Cercar
Proposta de Miquel Barceló
Proposta de Miquel Barceló
Zoom
05-10-2006
Mascarell presenta el programa i la imatge de La cultura catalana, convidada d'honor a la Fira de Frankfurt 2007

La Fira del Llibre Frankfurt de 2006 és el punt de partida per a l'extensa mostra de cultura catalana que es portarà a terme a les principals ciutats d'Alemanya al llarg d'un any i que culminarà amb la participació de la cultura catalana com a convidada d'honor a l'edició de 2007. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presentat les línies generals del programa en roda de premsa, acompanyat del director de la Fira, Juergen Boos; la directoria del programa del país convidat, Marifé Boix; la comissària del programa La cultura catalana, convidada d'honor a la Fira del Llibre de Frankfurt 2007, Anna Soler-Pont; el director de l'Institut Ramon Llull, Emili Manzano; el president del Gremi d'Editors de Catalunya, Antoni Comas, i el president de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, Lluís Pagès. L'escriptor Biel Mesquida, premi Nacional de Literatura d'enguany, ha llegit una breu presentació de la literatura catalana.

Els protagonistes
Zoom

Els protagonistes.

Durant la roda de premsa, el conseller de Cultura ha manifestat que "encarem la presència a Frankfurt d'una cultura singular i universal amb agraïment, il·lusió, ambició i convicció". Per la seva part, el director de la Fira ha qualificat el programa de "fantàstic" i ha afegit que se sent molt satisfet perquè "ha estat la millor presentació que ha vist en molts anys d'un convidat d'honor".

En el marc de la roda s'ha presentat la imatge que representarà la cultura catalana a la fira del llibre més important del món; un dibuix de Miquel Barceló, amb el lema Cultura catalana, singular i universal cal·ligrafiat per l'artista mallorquí. El programa té per objectiu donar a conèixer la cultura catalana, des dels aspectes més tradicionals fins als més contemporanis, incrementar la traducció i universalització dels escriptors en llengua catalana i visibilitzar la potència de la indústria editorial de Catalunya.

La cultura catalana agafarà el relleu a l'Índia, convidada d'honor de la Fira del Llibre de Frankfurt 2006, el proper 8 d'octubre, darrer dia de la present edició. Des d'ara fins a l'octubre vinent, prop de 25 ciutats d'Alemanya acolliran un centenar d'activitats culturals: trobades literàries, simposis acadèmics, cicles de cinema, exposicions i espectacles de música, teatre i dansa, que tenen per objectiu mostrar una cultura viva i també de grans creadors contemporanis. Igualment, al llarg de tot un any tindran lloc activitats vinculades al programa a Catalunya i altres territoris.

Una gran exposició

La Fira del Llibre de Frankfurt de 2007 tindrà lloc del 10 al 14 d'octubre i la cultura catalana es mostrarà en el recinte firal però també en els principals equipaments culturals de la ciutat. Dins del recinte, l'espai Fòrum, de 2.500 metres quadrats, acollirà una exposició, que porta el títol provisional de La cultura catalana avui, estructurada en tres grans temes: La cultura catalana avui; Mil anys de llengua i de literatura catalanes, i la indústria editorial a Catalunya.

Dins de l'espai Fòrum tindrà lloc un programa específic de debats i presentacions, organitzat conjuntament amb les editorials catalanes i que complementarà el programa literari que tindrà lloc al Literaturhaus de Frankfurt, també durant quatre dies de la fira. L'Àgora, el gran espai central i a l'aire lliure de la fira, visible des de tots els mòduls, comptarà a una instal·lació dissenyada per l'artista Perejaume i amb les actuacions de dues colles castelleres (els dos dies oberts al públic).

Els museus de la ciutat oferiran una bona mostra de la diversitat artística catalana. Destaquen: la mostra d'art romànic i gòtic català al museu Staedel; l'art de la segona meitat del segle XX del fons del Macba al Kuntsverein i Portikus (centre municipal d'art contemporani); fotografia actual catalana al Museu de Fotografia; llibres d'artista: textos i originals, al Museu d'Arts Aplicades, i una mostra de l'arquitectura recent a Catalunya en el Museu d'Arquitectura.

El concert inaugural de la participació de la cultura catalana com a convidada d'honor serà un espectacle únic coordinat per Joan Ollé que reunirà diferents artistes catalans a l'escenari de la Sala Gran de l'Alte Oper de Frankfurt, com és tradició. Entre d'altres actuacions musicals que tindran lloc a la ciutat de Frankfurt destaquen la de Jordi Savall i la Capella Reial de Catalunya; la de Maria del Mar Bonet i Miguel Poveda, en un concert conjunt a l'entorn de poetes catalans; i la de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC).

De Tirant a Sónar

Coincidint amb la publicació de la traducció a l'alemany de Tirant Lo Blanc, la gran obra clàssica de la literatura catalana, la Sala Gran del Schauspielhaus acollirà l'adaptació homònima de Josep Maria Benet i Jornet i Calixto Bieito, dirigida per Calixto Bieito.

Destaca també l'organització de les Nits Sónar al Bockenheimer Depot, on es presentaran espectacles produïts per Sónar amb artistes catalans de diferents disciplines (disseny, gastronomia, música i multimèdia); un cicle de dansa contemporània amb la participació de cinc companyies catalanes al Mousontourm i un cicle de cinema al Museu de Cinema.


     | Avís legal | Accessibilitat | Mapa web | Contacteu-nos |       Amb la col·laboració de: