El president Jose Montilla qualifica la cita com un esdeveniment de rellevància extraordinària
Joan Ollé reuneix un centenar d'artistes al muntatge Un passeig per la cultura catalana
L'escriptor Quim Monzó ha estat l'encarregat de pronunciar el discurs inaugural de la Fira del Llibre de Frankfurt, que té la cultura catalana com a convidada d'honor. Per al parlament inaugural, Monzó ha preparat un conte: les reflexions d'un escriptor "que sempre parla de pressa" a qui un dia li encarreguen de fer el protocol·lari discurs inicial de la Fira del Llibre de Frankfurt. "Això passa l'any que la cultura catalana n'és la convidada. Un any que pot ser, per exemple, el 2007", explica.
A partir d'aquí, Monzó va desglossant els pensaments i dilemes de l'escriptor davant aquest encàrrec. Sobre la conveniència o no d'acceptar l'encàrrec, diu "passa que l'escriptor en qüestió creu que no ha de demanar perdó a ningú per sentir-se part de la cultura que aquell any han convidat a Frankfurt, de manera que decideix acceptar". L'escriptor se sent perplex per la invitació: "Al llarg dels temps, la bonança de la història no ha estat al costat de la literatura catalana. Les llengües i les literatures o haurien de rebre mai el càstig de les estratègies geopolítiques, però el reben", prosegueix. I juntament amb aquesta perplexitat experimenta una sensació de "justícia". "Tot i que -com s'ha dit- als catalans els avatars polítics ens han anat d'una manera que no convida a gaire alegries, la literatura catalana és, clarament, una de les pedres fundacionals de la cultura europea. Cap literatura sense Estat d'aquesta Europa (que ara diuen que construïm entre tots), no ha estat ni és tan sòlida, tan dúctil i tan continuada".
Prèviament a la intervenció de Quim Monzó, el president de la Generalitat José Montilla, ha qualificat la participació de l cultura catalana a Frankfurt com "la iniciativa institucional més destacada de difusió internacional de la nostra cultura que s'ha realitzat fins ara, almenys en la història de la Catalunya contemporània". I ha assegurat que "la nostra presència a Frankfurt no és la iniciativa d'una administració, sinó la d'una cultura. És la iniciativa d'una cultura singular que pertany al patrimoni universal".
Montilla ha assegurat que "els catalans estem compromesos amb la nostra cultura. I al mateix temps fem de la indústria cultural i de la indústria del coneixement dos dels eixos de la nostra projecció futura".
La jornada inaugural s'ha tancat amb l'espectacle "Un passeig per la cultura catalana" que de la mà de Joan Ollé ha reunit a l'escenari prop d'un centenar d'artistes com Carles Santos, Paco Ibáñez, M. Del Mar Bonet, Jaume Sisa, Rosa Novell o Llibert Fortuny entre d'altres. Per explicar l'espectacle, Joan Ollé diu: "No és fàcil portar "la" pàtria a escena perquè cadascú té la seva, però sí convocar a molts dels més destacats dels nostres creadors per inventariar, tots junts, alguns moments d'alta bellesa que s'han produït a través del temps a casa nostra -si és que hi ha casa d'algú- en aquesta variant del llatí que fem servir per entendre'ns i que ens entenguin".
Frankfurt, 9 d'octubre de 2007